Mama

Borstvoeding

‘Ben je ook van plan om borstvoeding te geven?’ is denk ik de meest gestelde vraag die ik tijdens mijn zwangerschap heb moeten beantwoorden. Voordat Nina geboren werd had ik totaal geen idee of verwachting bij het geven van borstvoeding. Ik vond het daarom best lastig om deze vraag te beantwoorden.

‘Ja, ik wil absoluut proberen om mijn dochter borstvoeding te geven, maar: wat nou als het niet vanzelf gaat? Of wat nou als het helemaal niet mijn ding blijkt te zijn?’. Van te voren had ik nooit kunnen bedenken hoe mijn ‘borstvoedingsavontuur’ zou gaan verlopen. Het verbaasde mij dan ook dat ik zo vaak deze vraag kreeg.
Los van het feit dat mensen hier naar vroegen, verbaasde het mij nog meer te merken dat mensen bepaalde verwachtingen hadden. Alsof het 1) altijd een bewuste keuze is en 2) een verkeerde keuze is wanneer je je kindje met de fles wilt groot brengen.

Na de geboorte van Nina kwam mijn borstvoeding snel en goed op gang. Nina deed het er uitstekend op en was in no time over d’r geboortegewicht. Het geven van borstvoeding ging zo soepel, alles klopte. Ik koos er daarom voor om door te gaan met borstvoeding.
Op een gegeven moment werd mijn productie zo flink dat ik zo nu en dan moest afkolven. Ik bewaarde deze melk zodat mijn man zo nu en dan een flesje aan Nina kon geven. Zo klein als ze was, was Nina het daar niet mee eens. Ze weigerde pertinent de fles. Voor Nina waren er twee opties: 1) uit de borst drinken of 2) helemaal niets drinken. Totdat Nina 8 maanden oud was heeft ze de fles geweigerd. Ze dronk volledig bij mij uit de borst en nam absoluut geen genoegen met minder. Voor mij was deze periode van borstvoeding erg intensief. Omdat ik de enige was die Nina van voeding kon voorzien, betekende dit dat ik nooit langer dan een paar uurtjes zonder haar de deur uit kon. Toch voelde het goed. Nina gaf duidelijk aan waar ze behoefte aan had en ik ben daar volledig in mee gegaan.

Toen Nina 6 maanden oud was werden mij opnieuw veel vragen gesteld rondom het onderwerp borstvoeding. Weer merkte ik dat mensen bepaalde verwachtingen hadden.
Ik kreeg vragen als: ‘hoe lang ga je nog door met het geven van borstvoeding? Is het niet eens tijd om te stoppen? Nina krijgt al tandjes, dan kun je toch geen borstvoeding meer geven? En je stopt binnenkort toch wel?’. Naast dat het mij verbaasde dat zoveel mensen hier verwachtingen bij hadden, vond ik het ook lastig. Door al die verwachtingen begon ik aan mijzelf te twijfelen en heb ik meerdere keren overwogen om te stoppen met borstvoeding. Achteraf ben ik zo blij dat ik naar mijn eigen gevoel heb geluisterd en nu nog steeds borstvoeding geef.

De WHO (World Health Organisation) heeft na heel veel en uitgebreid onderzoek een advies opgesteld voor de voeding van kinderen. In hun manifest staat het volgende:
Optimal infant and young child feeding practices include the following:
– Six months of exclusive breastfeeding
– Continued breastfeeding for two years or beyond
Ik zou willen dat hier meer bekendheid aan werd gegeven. Blijkbaar hebben heel veel mensen geen idee.

Omdat Nina de fles weigerde heeft zij de eerste zes maanden volledig bij mij uit de borst gedronken. Pas na acht maanden hebben wij Nina naast vaste voeding zo nu een dan een fles kunstvoeding aangeboden. Inmiddels is Nina bijna één jaar en drinkt ze nog steeds bij mij uit de borst. Het komt sporadisch voor dat Nina een fles kunstvoeding krijgt. Ik heb geen idee of ik de WHO-norm van 2 jaar borstvoeding ga volhouden. Ik kan niet voorspellen wanneer mijn ‘borstvoedingsavontuur’ zal aflopen. Zolang Nina het zo goed blijft doen op mijn voeding, en ik er nog genoeg van heb, blijf ik in ieder geval doorgaan.

2 Reacties

 • Anna

  Hoi en wauw zo herkenbaar

  Nu bijna 10 maand aan het voeden, lieverd drinkt nog steeds bij mij en het is goed.

  Ik hoor over het algemeen 2 dingen
  1. Ze heeft tandjes nu kun je wel stoppen
  2. Maar ze heeft het nu toch niet meer nodig

  Bij de eerste denk ik ja als ze gaat bijten zal het niet prettig zijn en soms voel je get even maar ach dat overleef ik wel.
  Bij de 2de zou ik wel willen schreeuwen WIE BEN JIJ OM DAT TE BEPALEN

  Maar goed ik verwen mijn meid ook te veel omdat ik der niet laat huilen

  Zal het ook nooit goed doen

  • Marije Benjert-Jellema

   @Anna,

   Wat leuk om te horen dat je dit herkent! Ik denk dat je super trots op jezelf mag zijn dat je nog steeds borstvoeding geeft. Ik laat mijn meisje ook niet huilen en verwen haar daardoor misschien ook wel te veel. Alhoewel ikzelf van mening ben dat je je kindje nooit kunt verwennen met liefde. Een kindje kun je (denk ik) alleen maar verwennen met materialistische dingen, eten en het belonen van slecht gedrag.
   Als moeder voel je heel goed aan wat het beste voor jou en je kindje werkt, dus ga maar lekker van je eigen gevoel uit 😉

   Liefs,

   Marije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *