Lifestyle

Wasbare luiers: mijn eerste ervaringen

Na twee volle weken van intensief gebruik is het tijd om mijn eerste ervaringen rondom wasbare luiers met jullie te delen. In mijn vorige post over wasbare luiers vertelde ik over de producten die ik heb aangeschaft en over mijn eerste indruk van deze producten. Benieuwd hoe ik er nu tegen aan kijk? Lees dan verder!

Mijn allereerste ervaringen:
Oké, eerlijk is eerlijk. Het wennen aan wasbare luiers heeft een paar dagen tijd nodig. De eerste paar dagen was ik erg opzoek naar de juiste combinatie luiers en wist ik niet goed hoe lang een luier mee ging. Nina is daardoor een paar keer doorgelekt. Het verschonen duurde allemaal iets langer en het wassen zat nog niet in mijn systeem. Toch ben ik nog steeds blij met mijn aanschaf. De wasbare luiers zitten inmiddels (na ruim twee weken intensief gebruik) in mijn systeem. Ik weet nu per situatie welke combinatie luiers ik het beste kan gebruiken, hoe lang de luiers mee gaan en ook het wassen zit in mijn systeem.

Om jullie een zo goed (en eerlijk) mogelijk beeld te geven heb ik de eerste paar dagen een dagboekje bijgehouden:

Dag 1
Om 15:00 uur krijgt Nina voor het eerst een wasbare luier aan. Het WeeCare overbroekje in combinatie met de Easy Onesize Insert. De pasvorm lijkt goed. Bij de eerste verschoonbeurt om 18:00 uur is de luier nat en het overbroekje doorgelekt. Heb ik de luier misschien verkeerd aangedaan? Of heb ik te laat verschoond? Ik ga nu voor het WeeCare overbroekje in combinatie met de WeeCare soft luier. Ook nu lijkt de pasvorm goed. Tijdens het verschonen om 20:30 uur is de luier goed nat, maar het overbroekje niet doorgelekt. Het overbroekje voelt wel een beetje vochtig aan. De luier gooi ik in de was en het overbroekje laat ik drogen op de stoel. Voor de nacht krijgt Nina een TotsBots luier aan. De Totsbots Peanut Wrap in combinatie met de TotsBots Bamboozle Stretch. Ik heb de luier versterkt met een Hennep Booster van WeeCare. De pasvorm van de TotsBots luier lijkt beter dan de WeeCare luiers. Dit zal te maken hebben met het feit dat de TotsBots luier door middel van klittenband bevestigd wordt en de WeeCare luier door middel van knoopjes.

Dag 2
Nina wordt om 07:00 uur wakker. De eerste nacht met wasbare luier zit erop. De TotsBots luier is goed vol geplast, maar niet doorgelekt. Het overbroekje voelt niet eens vochtig aan. Ook Nina haar billetjes zien er goed uit na een hele nacht in wasbare luier. Dit had ik niet verwacht. Ik doe Nina nu het WeeCare overbroekje aan dat ik gisteren op de stoel liet drogen, in combinatie met de WeeCare soft luier. Ik durf de Easy Onesize Insert niet te gebruiken omdat we zo de deur uit gaan en Nina hier gisteren in doorgelekte.

Om 09:30 uur krijgt Nina een schone luier. De luier is weer goed nat, maar het overbroekje niet doorgelekt. Ik heb wel het idee dat het verschonen niet veel langer moet duren. Het overbroekje voelt net als gisteren weer een beetje vochtig aan. Voor nu krijgt Nina een wegwerp luier aan omdat ze naar haar pake en beppe toe gaat. Vanavond gaan we verder oefenen!
Om 17:30 uur zijn we weer thuis. Ik ga voor het WeeCare overbroekje in combinatie met de Easy Onesize Insert. Dit is de combinatie die Nina de allereerste keer aankreeg en waarin ze doorlekte. Ik vind het een beetje spannend, maar wil deze combinatie nog niet opgeven!
Om 19:00 uur maak ik Nina klaar voor bed en krijgt ze weer een schone luier. De vorige luier heeft ze niet lang aan gehad en is zelfs nog droog. Toch kies ik voor een andere combinatie, omdat ik denk dat Nina het hier niet mee vol houdt de hele nacht. Voor de nacht krijgt Nina weer de TotsBots combinatie aan. Ik heb de TotsBots luier net als de vorige nacht versterkt met een Hennep Booster van WeeCare.

Dag 3
Nina wordt om 07:00 uur wakker. De luier is weer goed vol geplast, maar niet doorgelekt. Echt super! Ik doe Nina nu het WeeCare overbroekje aan in combinatie met de Easy Onesize Insert. Om 09:00 uur ga ik met Nina de deur uit. Van te voren verschoon ik haar. De luier was nat, maar het overbroekje nog droog. Super fijn dat het deze keer niet heeft gelekt. Omdat we iets langer de deur uit gaan kies ik nu voor het WeeCare overbroekje in combinatie met de WeeCare soft luier. Ik denk dat ze het hier iets langer mee volhoudt.

Om 11:15 uur zijn Nina en ik weer thuis. Ik moet Nina meteen verschonen omdat ze gepoept heeft. Dit is even wennen zeg, het gaat allemaal niet zo soepel… Het inlegvel heeft de poep aardig opgevangen, maar ik weet niet zo goed hoe ik het verschonen moet aanpakken. Ik kies voor: eerst het kontje schoon en dan de luier er onderweg. Verkeerde keuze… Nina trappelt een paar keer flink met d’r beentjes en de poep zit overal. OEPS! Het overbroekje is wel helemaal schoon gebleven en was ook nog goed droog. Ik kan deze nu voor de derde keer gebruiken vandaag. Omdat ik thuis blijf krijgt Nina de Easy Onesize Insert in het overbroekje. Eenmaal in de kleren ruim ik de poepluier op. Het inlegvel in de container en de luier zelf in de luieremmer. Voordat Nina om 13:45 uur haar middagslaapje gaat doen, verschoon ik haar opnieuw. De luier was nog niet zo nat, maar ik verschoon ‘m toch maar. Ik ga weer voor dezelfde combinatie als net. Om 17:00 uur is het verschonen wederom helemaal goed gegaan. De combinatie van het WeeCare overbroekje met de Easy Onesize Insert is zo gek nog niet. Ik kies nog maar een keer voor deze combinatie. Om 20:00 uur gaat Nina naar bed. Voor het slapen kies ik net als de nachten ervoor voor de TotsBots combinatie met extra booster.

Dag 4
Nina wordt om 08:00 wakker en is vandaag voor het eerst doorgelekt in de TotsBots luier. Ze had een enorm volle plasluier dus dat is ook geen wonder. Voor de ochtend gaan we voor de combinatie van het WeeCare overbroekje met de WeeCare soft luier. Waarom? Nina poept vaak in de ochtend en ik denk dat de WeeCare soft luier dit het beste opvangt.
Om 09:30 uur heeft Nina inderdaad gepoept. Mijn ervaringen van gisteren maken dat ik het vandaag anders aan pak. Ik kies ervoor om haar kontje vlug schoon te vegen en haal de luier er zo snel mogelijk onder vandaan. Vervolgens maak ik haar kontje goed schoon en doe ik de schone luier om (het WeeCare overbroekje in combinatie met de Easy Onesize Insert). Nadat Nina weer in de kleren is haal ik het inlegvel met poep uit de luier en gooi deze in de container. De luier zelf is amper vies geworden, het inlegvel doet goed z’n werk. De luier gooi ik in de luieremmer en het overbroekje kan de eerstvolgende verschoonbeurt prima nog een keer gebruikt worden. De rest van de dag kies is voor de combinatie: WeeCare overbroekje + Easy Onesize Insert. ’s Nachts ga ik weer voor de TotsBots combinatie met een extra booster.

Zeggen de hiervoor genoemde luiers je helemaal niets? In mijn stories op instagram vind je foto’s inclusief omschrijving van de luiers uit deze blog! Check https://www.instagram.com/blogbymary.nl/

Na dag 4 vond ik de wasbare luiers niet zo spannend meer. Ik kreeg goed door welke luier ik wanneer het beste kon gebruiken. Op basis van deze eerste ervaringen pak ik het sindsdien als volgt aan:
’s ochtends na het slapen: WeeCare overbroekje + WeeCare soft luier
overdag: WeeCare overbroekje + Easy Onesize Insert
’s nachts: TotsBots combinatie + extra Hennep Booster van WeeCare
De WeeCare luiers (beide combinaties) verschoon ik iedere keer om de 2,5 tot 3 uur. Veel langer gaan ze niet mee. De TotsBots combinatie houdt het in combinatie met een extra booster in principe een hele nacht vol.

Waar ik in mijn dagboekje niet over heb geschreven is het wassen van de luiers en het gebruik van wasbare billendoekjes.
Het wassen van de luiers valt mij 100% mee. De luiers gaan na iedere verschoonbeurt in de luieremmer. In de luieremmer worden de luiers opgevangen in een wasnet. Waar je normaal een vuilniszak vol luiers naar de container moet brengen loop je nu met een wasnet vol luiers naar de wasmachine. Je hoeft de luiers niet zelf aan te raken en de wasmachine doet het werk voor je. Je haalt 2-3 keer per week een extra wasje uit de machine welke je op moet hangen, maar that’s it. Het enige waar je rekening mee moet houden is de droogtijd van de luiers. De luiers zijn ervoor gemaakt om vocht op te nemen. Eenmaal uit de wasmachine zijn ze dan ook helemaal volgezogen met vocht. In de zon drogen de luiers vrij snel, maar bij slecht weer kan het drogen gerust anderhalve dag of langer duren.
Het gebruik van de wasbare billendoekjes is (nog) niet helemaal mijn ding. Ik merk dat ik hier nog steeds aan moet wennen. Ik vind het 1) niet zo praktisch en 2) een no go bij het verschonen van een poepluier. Ik vind de wasbare billendoekjes niet praktisch omdat de billendoekjes bij iedere verschoonbeurt nat moeten worden gemaakt onder de kraan. Ik vergeet dit nogal eens, kom hier vervolgens achter wanneer Nina zonder luier op d’r verschoningsmatje ligt en ben dan niet meer in de gelegenheid om de doekjes nat te maken. Ik vind de wasbare billendoekjes daarnaast een no go bij het verschonen van een poepluier omdat het een zootje wordt, ik veel meer dan 1 billendoekje nodig heb om Nina d’r billetjes schoon te krijgen en ik het niet hygiënisch vind om de billendoekjes inclusief poep bij de overige luiers in de luieremmer te gooien.

Heb je nog andere vragen omtrent mijn ervaringen met wasbare luiers? Schroom dan niet om een reactie achter te laten. Ben je enthousiast geworden? Houd mijn blog dan in de gaten. Binnenkort post ik een blog met daarin tips en tricks die mij enorm op weg hebben geholpen in mijn wasbare luier avontuur!

Eén reactie

  • Sandra

    Aaah hier was ik benieuwd naar!
    Goed geschreven en omschreven! Die billendoekjes lijkt me ook een ramp inderdaad. En zoals je schrijft, dat de luiers zelf lang nodig hebben om te drogen lijkt me ook qua planning lastig!

    Maar daar zul je vasr uitkomen! Succes meid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *